Naisten viikonloppu

Vaalit on nyt käyty. Tunnelmat eilen ja tänään ovat vaihdelleet helpotuksen, pettymyksen ja ilon välillä. Kiitos jokaiselle minua äänestäneelle, ääni ei mennyt hukkaan! Vihreät tekivät hienon tuloksen ja lisäsivät paikkamääräänsä. Uudellamaalla Vihreät saivat kaksi lisäpaikkaa. Olen ihan todella onnellinen siitä, että Uudeltamaalta eduskuntaan nousi neljä upeaa vihreää naista; Tiina Elo, Noora Koponen, Inka Hopsu ja Saara Hyrkkö. Nämä naiset tekevät politiikkaa isolla sydämellä, kovalla työmoraalilla ja kokemuksella ja jos minä saatoin osaltani olla auttamassa näitä poliitikkoja eduskuntaan, niin kampanjani ei ole mennyt hukkaan. Jos haluat nähdä mitä politiikka on ilkeiden lööppien takana, ota nämä poliitikot somessa seurantaan nyt!

Kokonaisuudessaan vaalien voittajia olivat naiset. Espoon Vihreiden naisten puheenjohtajana olen tästä ikionnellinen. Naisten määrä eduskunnassa nousi ja tulevassa eduskunnassa naisia on mukana 46%. On kuitenkin hyvä muistaa, että edelleenkään Suomessa ei ole vielä koskaan ollut eduskunnassa naisia 50% tai enempää. Tämä miesvaltainen historia muistaen, on vähintäänkin kohtuullista, että tulee myös sellaisia aikoja, jolloin naiset ovat eduskunnassa enemmistössä.

Vaaliviikonloppu oli naisten juhlaa myös jääurheilun puolella. Samana viikonloppuna käytiin muodostelmaluistelun MM-kisat Helsingissä ja naisten jääkiekon MM-kisat Espoossa. Kerrankin, edes yhden viikonlopun ajan, urheilukeskustelun keskiössä olivat naiset. En tiedä onko kilpaurheilutausta tehnyt minusta näin kilpailuhenkisen kuin olen, vai onko se synnynnäinen luonteenpiirre, mutta kilpailuhenkisyys on minulle ominaista. Siksi myös oma vaalitulos oli pieni pettymys. Onneksi minulla on kuitenkin ympärillä ihmisiä, jotka jaksavat muistuttaa, ettei tulos ole huono. Se ei ole huono tulos ensimmäiselle eduskuntavaalikampanjalle, joka kesti vain kaksi kuukautta. Kampanjalle, jonka budjetti on naurettavan pieni läpipääsijöiden budjetteihin verrattuna.

Tulos ei kuitenkaan tuonut sitä varmuutta, jota lähdin hakemaan. Vasta nyt vaalikampanjan jälkeen osaan muotoilla tavoitteeni kirkkaaksi; se oli, että saisin sellaisen tuloksen, joka antaisi varmuutta siitä, että olen oikeassa suunnassa. Mutta nyt koen, etten aivan saanut haluamaani varmuutta. Urheilijat asettavat tavoitteita olympialaisiin neljän tai kahdeksan vuoden päähän. Ennen vaaleja ajattelin, että asetan tavoitteeni kuntavaaleihin 2021 ja eduskuntavaaleihin 2023. Ajattelin että vaalien jälkeen voin sanoa, että työ tulevia kuntavaaleja varten alkaa jo tänään, mutta nyt en sano niin. Se minkä voin varmuudella sanoa on, että työ varavaltuutettuna ja tarkastuslautakunnan jäsenenä jatkuu ja se työ jatkuu entistä aktiivisempana.

Kahden seuraavan vuoden tavoitteeni on ottaa kaikki mahdollinen hyöty ja oppi irti nykyisistä luottamustehtävistäni. Haluan vaikuttaa enemmän ja oppia enemmän. Opinnot Tampereen yliopistossa myös jatkuvat. Tarkastuslautakuntaa koskeva graduni tutkimussuunnitelma tulisi saada kasaan vielä ennen pääsiäistä. Kahden vuoden päästä on taas aika asettaa uudet tavoitteet.